Fitte hersenen tijdens en na de overgang
De menopauze is een natuurlijke levensfase, maar voor veel vrouwen voelt het allesbehalve natuurlijk. Wat vaak minder bekend is, is dat de veranderingen tijdens de menopauze ook een belangrijke invloed hebben op je hersengezondheid, zowel op korte als lange termijn.
de grootmoederhypothese: waarom vrouwen de menopauze overleven
Waarom krijgen vrouwen een menopauze, terwijl ze lichamelijk nog in staat zijn om te leven, werken en zorgen? Waarom stopt hun vruchtbaarheid vaak al tientallen jaren voor ze sterven?
ADHD, vrouwen en hormonen
Bij ADHD denken we vooral aan luidruchtige, drukke jongetjes die geen seconde stil kunnen zitten.
Bij meisjes en vooral bij volwassen vrouwen ziet ADHD er vaak heel anders uit – en wordt het daardoor vaak over het hoofd gezien.
Frozen shoulder: is er een link met de menopauze?
Wat is een frozen shoulder?
Frozen shoulder (ook bekend als adhesieve capsulitis) is een aandoening waarbij het bindweefsel rond je schoudergewricht ontstoken is en stijf wordt. Dit gaat gepaard met pijn, bewegingsverlies en een gevoel dat je schouder echt ‘vastzit’ .
Why we sleep: slaap en de menopauze volgens Matthew Walker
In zijn boek Why We Sleep benadrukt Matthew Walker dat slaap geen luxe is, maar de essentiële basis van een gezond leven: het voedt ons geheugen, beschermt tegen ziekten, reguleert onze hormonen en ondersteunt ons emotioneel welzijn . Naarmate vrouwen de menopauze ingaan, wordt deze fundering door de hormonale veranderingen ernstig ondergraven.
Wijzevrouw: een podcast over de kracht van de overgang
Wijzevrouw is geen doorsnee podcast over de menopauze. Het is een uitnodiging voor vrouwen om de overgang niet te zien als een eindpunt, maar als een transformatie naar een nieuwe levensfase. Eva De Groote en Isabel De Waele nemen je mee op een zoektocht naar wat het betekent om ouder te worden als vrouw.
Hoe klachten kansen kunnen worden, ook tijdens en na de menopauze.
Tijdens onze vakantie las ik het boek Van Klacht naar Kans geschreven door de Nederlandse huisarts Juriaan Galavazi. Ik werd geïntrigeerd door de titel van het boek, omdat ik tijdens mijn menopauzeconsultaties ook vaak het woord “kans” gebruik.
Hormoontherapie tijdens de menopauze: zinvol of riskant?
De overgang is voor veel vrouwen een heftige periode. Opvliegers, slapeloze nachten, stemmingswisselingen en vermoeidheid kunnen het dagelijkse leven serieus verstoren. Hormoontherapie (HST) lijkt dan een aantrekkelijke oplossing. Maar wat zijn de echte voor- en nadelen? En is het wel veilig?
Wat vrouwen in de menopauze kunnen leren van de Blue Zones
De menopauze is een natuurlijke levensfase, maar voor veel vrouwen voelt het alsof hun lichaam ineens een andere taal begint te spreken. Opvliegers, vermoeidheid, stemmingswisselingen en gewichtstoename zijn bekende klachten — en dan hebben we het nog niet over de impact op hartgezondheid, botdichtheid en stofwisseling. Maar wat als we kunnen leren van plekken waar mensen opvallend gezond oud worden? Enter: de Blue Zones.
Vaginale droogte: wat zegt dr. Jen Gunter?
Vaginale droogte is een veelvoorkomend symptoom tijdens en na de menopauze, veroorzaakt door dalende oestrogeenspiegels. Dr. Jen Gunter, gynaecoloog en auteur van The Menopause Manifesto, en de blog The Vajenda biedt duidelijke inzichten en praktische adviezen om hiermee om te gaan.
Gezond ouder worden? Ga vaker wandelen!
We hoeven het niet ingewikkeld te maken: wie gezond oud wil worden, doet er goed aan om simpelweg meer te bewegen. Geen intense workouts of marathonplannen nodig – een dagelijkse wandeling kan al wonderen doen.
PIJN tijdens de menopauze: het vergeten symptoom
Pijn tijdens de menopauze: het vergeten symptoom
Als je aan de menopauze denkt, komen opvliegers en stemmingswisselingen waarschijnlijk als eerste in je op. Maar wist je dat veel vrouwen in deze levensfase ook regelmatig pijn ervaren? Van spierpijn tot migraine en intieme ongemakken: pijn is een veelvoorkomend, maar vaak genegeerd onderdeel van de menopauze.
KRACHT EN VITALITEIT bij vrouwen in de menopauze
hoewel de overgang voor veel vrouwen voelt als een aanval op hun energie, hun lichaam en hun zelfvertrouwen brengt de wetenschap gelukkig ook hoopvolle inzichten.
Hier is wat we vandaag echt weten over kracht en vitaliteit bij vrouwen tussen 40 en 65 jaar.
Voeding als bondgenoot bij opvliegers
Opvliegers zijn voor veel vrouwen dé klassieke (en vaak frustrerende) metgezel van de menopauze. Gelukkig is er goed nieuws: wat je eet kan écht helpen om opvliegers te verminderen.
De power van kracht: waarom cardio alleen niet genoeg is
Tijdens de menopauze dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron:
in deze blog lees je over de belangrijke invloed daarvan op spiermassa, botdichtheid en stofwisseling.
Is het de overgang of is het stress?
Stress en Menopauze: Inzichten uit het boek ‘Ook Leuke Meisjes Worden Vijftig’
Menopauze en het belang van een gezonde leefstijl
De menopauze is een natuurlijke overgangsfase die gepaard gaat met fysieke en emotionele veranderingen. In deze blog ontdek je wat de menopauze precies inhoudt, welke fasen er zijn, en hoe je typische klachten zoals opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen kunt verlichten.