Hoe klachten kansen kunnen worden, ook tijdens en na de menopauze.
Tijdens onze vakantie las ik het boek Van Klacht naar Kans geschreven door de Nederlandse huisarts Juriaan Galavazi. Ik werd geïntrigeerd door de titel van het boek, omdat ik tijdens mijn menopauzeconsultaties ook vaak het woord “kans” gebruik.
Ik ben er namelijk van overtuigd dat de overgang voor veel vrouwen vooral een periode is van kansen. De menopauze is het uitgelezen moment om stil te staan bij jezelf, om echt naar binnen te kijken en te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Om je bewust te worden van je lijf, en vooral om te voelen wat al die klachten je proberen duidelijk te maken: in plaats van ze onmiddellijk de kop in te proberen drukken door allerlei behandelingen, alsof het een ziekte is die moet bestreden worden.
Wat als we de menopauze niet zouden bekijken als een lastig gebeuren met een negatieve focus op ouder worden, maar wel als een levensfase waarin kansen voor het grijpen liggen om aan onszelf te werken? Om het onszelf te gunnen om echt goed aan zelfzorg te doen en te luisteren naar ons lichaam?
Dat is precies de boodschap van het boek Van Klacht naar Kans van huisarts Juriaan Galavazi. In dit inspirerende en verfrissende boek nodigt hij je uit om anders naar je lichaam te kijken — niet als iets dat je in de steek laat, maar als een innerlijk kompas dat je helpt koers te houden.
Het boek is beslist een aanrader voor alle vrouwen tijdens en ook na de menopauze. Hopelijk word je een beetje nieuwsgierig na het lezen van deze korte samenvatting van Van Klacht naar Kans.
Je klacht is een signaal, geen storing
Volgens Galavazi zijn lichamelijke en mentale klachten geen ‘fouten’ van het lichaam, maar signalen dat er iets uit balans is in je leven. Misschien loop je jezelf structureel voorbij. Misschien zeg je te vaak ja tegen anderen en te weinig ja tegen jezelf. Of leef je niet in lijn met wat je écht belangrijk vindt.
In plaats van je klacht te onderdrukken, moedigt hij aan om de onderliggende boodschap te ontdekken. Wat wil je lichaam je eigenlijk vertellen? Wat probeer je te negeren of te onderdrukken in je dagelijks leven?
De rol van verantwoordelijkheid
Een belangrijk thema in het boek is persoonlijke verantwoordelijkheid. Niet in de zin dat jij “schuld” hebt aan je klachten, maar wel dat jij de enige bent die er iets mee kan — en mag — doen. Galavazi stelt: Je hoeft het niet alleen te doen, maar je moet het wel zelf doen. Dat vraagt lef, eerlijkheid en bereidheid om jezelf onder de loep te nemen.
Leef je eigen waarheid
Veel mensen leven volgens de verwachtingen van anderen: van ouders, de maatschappij, collega’s. Maar wat gebeurt er als je blijft leven in een rol die niet echt bij je past? Volgens Galavazi ontstaan dan wrijving, stress en uiteindelijk klachten.
Zijn oplossing? Leef trouw aan jezelf. Maak keuzes die kloppen met jouw waarden, verlangens en grenzen. Dat is geen egoïsme, maar gezonde zelfzorg. Je lichaam wordt rustiger als jij eerlijker leeft.
Het lichaam liegt niet
Een van de kerninzichten uit het boek is dat het lichaam veel eerder weet wat goed voor je is dan je hoofd. Ons denken kan ons manipuleren, rationaliseren, overtuigen. Maar je lichaam weet het al lang. Het reageert met spanning, pijn, vermoeidheid — of juist met opluchting, energie en ontspanning.
Door beter te leren luisteren naar je lijf, maak je gezondere keuzes. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat het goed voelt.
Van klacht naar kans
Het boek is geen pleidooi tegen de medische wetenschap — integendeel. Galavazi is zelf arts. Maar hij pleit wél voor een bredere kijk op gezondheid, waarin hoofd, hart en lijf samenwerken. Hij laat zien dat klachten een uitnodiging zijn tot verandering, persoonlijke groei en een dieper contact met jezelf.
Dus de volgende keer dat je lichaam protesteert: luister. Vraag jezelf af: Wat zegt dit signaal eigenlijk over mijn leven? Misschien is het niet je vijand, maar je bondgenoot.
Tot slot
Van Klacht naar Kans is een uitnodiging om regie te nemen over je eigen welzijn. Niet vanuit controle, maar vanuit vertrouwen. Het is een boek dat je niet alleen leest, maar ook voelt. En als je bereid bent te luisteren, kan het je leven veranderen — één klacht per keer.
Let’s move more & get stronger – together.
Spring Challenge 2025