Menopauze en het belang van een gezonde leefstijl

De menopauze of overgang is een natuurlijke levensfase van de vrouw waarbij de menstruatie stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Dit proces begint meestal tussen de 45 en 55 jaar en wordt veroorzaakt door een afname van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze overgangsperiode kan enkele jaren duren en kan gepaard gaan met diverse lichamelijke en emotionele veranderingen.

De menopauze kan ook plots plaatsvinden door een kunstmatige ingreep, zoals wegname van beide eierstokken of na een kankerbehandeling.

De menopauze wordt gebruikt in onze taal om 2 verschillende begrippen aan te duiden, wat soms voor verwarring zorgt.

Letterlijk betekent de menopauze het moment waarop het precies 1 jaar geleden is dat de laatste maandstonden plaatsvonden.

We gebruiken dezelfde term ook om de levensfase of overgang aan te duiden waarin de transitie gemaakt wordt van vruchtbaar naar onvruchtbaar.

De overgang bestaat uit verschillende fasen: de perimenopauze, menopauze en postmenopauze. De perimenopauze start wanneer de vrouw lichamelijke veranderingen gewaar wordt zoals de cyclus die onregelmatig wordt of warmteopwellingen.

Tijdens de overgang en vooral tijdens de perimenopauze kunnen vrouwen te maken krijgen met verschillende klachten, waaronder:

  • Opvliegers en nachtelijk zweten

  • Slaapproblemen

  • Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

  • Vermoeidheid

  • Gewichtstoename

  • Droge huid en slijmvliezen

  • •Verminderde botdichtheid, wat het risico op osteoporose verhoogt

De ernst en duur van deze symptomen verschillen per persoon. Sommige vrouwen ervaren weinig klachten, terwijl anderen er echt veel last van kunnen hebben.

Een gezonde leefstijl kan helpen om de symptomen van de menopauze te verlichten en het risico op gezondheidsproblemen, zoals osteoporose en hart- en vaatziekten, te verkleinen. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:

 1. Voeding

Gezonde voeding speelt een grote rol in deze levensfase. Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen voor sterke botten. Dit kan door middel van zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en vette vis. Daarnaast helpen volkorenproducten, groenten en fruit om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden en gewichtstoename tegen te gaan. Minder gebruik van suiker, cafeïne en alcohol kan klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen verminderen.

2. Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga, draagt bij aan een gezond gewicht, sterke botten en een betere gemoedstoestand. Krachttraining kan helpen om spiermassa en botdichtheid te behouden, terwijl ontspanningsoefeningen zoals yoga en meditatie stress en slaapproblemen kunnen verminderen.

3. Slaap en stressmanagement

Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de menopauze. Een regelmatig slaapritme, een koele en donkere slaapkamer en het vermijden van schermen vlak voor het slapengaan kunnen helpen om de nachtrust te verbeteren. Daarnaast is stressmanagement belangrijk, omdat stress de klachten kan verergeren. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness en sociale activiteiten kunnen bijdragen aan een betere balans. 

4. Stoppen met roken en matigen van alcohol

Roken kan de menopauze vervroegen en verhoogt het risico op osteoporose en hartziekten. Stoppen met roken heeft dus aanzienlijke voordelen. Ook overmatig alcoholgebruik kan opvliegers en slaapproblemen verergeren, waardoor matiging of zelfs volledig stoppen met het drinken van alcohol aangeraden wordt.

Na het moment van de menopauze is de vrouw voor de rest van haar leven postmenopauzaal. Aangezien de menopauze of het moment dat het een jaar geleden is dat de laatste maandstonden plaats vonden gemiddeld op de leeftijd van 51 jaar is wil dat zeggen dat de postmenopauze voor de meeste vrouwen 30 jaar duurt.

Veel vrouwen brengen dus meer dan een derde van hun leven door na de menopauze.

Het is dus van het grootste belang om deze periode zo gezond mogelijk te kunnen doorbrengen om van het leven te kunnen blijven genieten samen met je vrienden en familie.

Hoewel de overgang voor veel vrouwen een uitdagende periode kan zijn, kan een gezonde leefstijl de impact van de symptomen aanzienlijk verminderen. Door bewust om te gaan met voeding, beweging, slaap en stress, kunnen vrouwen zich fitter en energieker voelen in deze nieuwe levensfase. Daarnaast kan overleg met een arts of specialist helpen bij het vinden van aanvullende ondersteuning, zoals hormoontherapie of supplementen, indien nodig.

Onderzoek toont gelukkig aan dat er veel is dat je zelf kunt doen om klachten te verminderen en het risico op chronische ziekten te verkleinen.

Met onze SPRING CHALLENGE voor vrouwen in, rond en na de menopauze stellen wij alle vormen van beweging centraal en maken we jou sterker en veerkrachtiger. Tijdens onze maandelijkse wandelingen is er tijd voor fun, verbondenheid en vooral ook de kans om al je vragen te stellen over deze boeiende fase in het leven van de vrouw.

Vorige
Vorige

Is het de overgang of is het stress?